Υλικά
1 κούπα χλιαρό νερό
1 κούπα χλιαρό γάλα
2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 60 γρ. νωπή
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
4 κ.σ. λάδι
3 ¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
Εκτέλεση
Βράζουμε το σιρόπι 5' και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν λείος χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει. Για να φουσκώσει πιο γρήγορα, βάζουμε το μπολ μέσα στο φούρνο, που έχουμε προηγουμένως θερμάνει στους 50oC, τον σβήνουμε κι αφήνουμε τη ζύμη μία ώρα περίπου, ώσπου να κάνει φούσκες στην επιφάνεια.
Πατώντας τη ζύμη μέσα στη χούφτα μας, κόβουμε μ' ένα κουτάλι, βουτηγμένο σε νερό, κομματάκια ζύμης και τα ρίχνουμε σε καυτό λαδι. Το κουτάλι θα το βουτάμε στο νερό κάθε φορά, πριν κόψουμε τη ζύμη, για να μην κολλάει σ' αυτό. Με μια τρυπητή κουτάλα πατάμε τους λουκουμάδες, ώστε να καλύπτονται από το λάδι, για να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές. Μόλις τους βγάλουμε από το λάδι, τους ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι και τους αφήνουμε για μερικά δευτερόλεπτα να τραβήξουν. Τους πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε με παγωτό. Οι λουκουμάδες σερβίρονται μόνο ζεστοί και φρεσκοψημένοι.
Πατώντας τη ζύμη μέσα στη χούφτα μας, κόβουμε μ' ένα κουτάλι, βουτηγμένο σε νερό, κομματάκια ζύμης και τα ρίχνουμε σε καυτό λαδι. Το κουτάλι θα το βουτάμε στο νερό κάθε φορά, πριν κόψουμε τη ζύμη, για να μην κολλάει σ' αυτό. Με μια τρυπητή κουτάλα πατάμε τους λουκουμάδες, ώστε να καλύπτονται από το λάδι, για να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές. Μόλις τους βγάλουμε από το λάδι, τους ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι και τους αφήνουμε για μερικά δευτερόλεπτα να τραβήξουν. Τους πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε με παγωτό. Οι λουκουμάδες σερβίρονται μόνο ζεστοί και φρεσκοψημένοι.
Εναλλακτικά τους περιχύνουμε με ζεστό μέλι, κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια.
Η συνταγή είναι της κ. Αλεξιάδου.
16 σχόλια:
ζεστοί λουκουμάδες!!!!!!!!!
Νάρθω????
Κορίτσια σας περιμένω...........:):)
Πεθαίνωωωωωω!!!
Πες μας που είσαι κανε 100 κομματάκια και κανα κιλό παγωτό και τρέχουμε!!!
Φιλάκια κουκλίτσα!!!
Εύα μου Θεσ/νίκη είμαι!!!
Αρχίζω την προετοιμάσια...μόνο να κάνετε γρήγορα για να μην κρυώσουν ....:):)
γιατί με σκοτώνεις;
λιποθυμώ!!!!!
Σλουρπ!
Στείλε και Καβάλα 5 μερίδες,ξηροψημένους με μπόλικο παγωτόοοοοοοοο
Να κάνω μια ερώτηση? Δέχεστε ξενιτεμένες?
Η φωτογραφία που κόβεις τους λουκουμάδες... με το γάντι είναι όλα τα λεφτά! :))
@ Όχι Χρυσούλα μου όχι...μη σκοτωθείς..έλα να φάμε μαζί...
@ Μαίρη μου σλουρπ δεν λες τίποτα...
@ Μανούλα θέλετε κι εσείς λουκουμάδες?Έφτασααααααν....:):)
@ Αγγελική μου και βέβαια δεχόμαστε, το συζητάς? Σου άρεσε η φωτό με το γάντι ε? χαχαχαχα
Τι μου θύμισες τώρα!!!! Σε ένα στενάκι στη Νάουσα της Πάρου, ένα μικρό μαγαζί σερβίρει αποκλειστικά λουκουμάδες με παγωτό. Πριν από 2 εβδομάδες ήμουν εκεί και πήρα τη "δόση" μου :)) Υπέροχος συνδυασμός!!
Φιλιά
Καλό απόγευμα
Καλησπέρα gvarvaki!!!
Εμείς μόνο με παγωτό τρώμε τους λουκουμάδες γιατί μας αρέσει πολύ ο συνδυασμός...
Αυτή η εναλλαγή ζεστού και κρύου είναι φοβερή!!!
Πάρο, ε? Ωραίο νησί αλλά δεν έχω πάει...ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον...
Καλό απόγευμα!!!
Βρε Νατασάκι, τι πειρασμός είναι τούτος, τα σάλια μου τρέχουν.. Ετοίμασε και για εμένα, εννοείται θέλω και παγωτό, τσιγκουνιές θα κάνουμε!!!!
Δήμητρα βάζω τηγάνι...
Με παγωτό εννοείται και μπόλικη κανέλα...
Φιλάκιααα
Τους λατρεύωωωωωωωωωωω!!!!!!
Αχ κι εγώ το ίδιο Αστέρι μου....
Καλή σου μέρα
Δημοσίευση σχολίου