Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Σπιτικός τραχανάς

Η συνταγή και η εκτέλεση είναι της μανούλας μου, Στέλλας....



Υλικά

4-5 κιλά αλεύρι
1 κιλό σιμιγδάλι
10 γιαούρτια αγελάδος, τα παραδοσιακά
ξινή μαγιά


Εκτέλεση

Βάζουμε τα γιαούρτια σε ένα μπολ για 7-10 μέρες περίπου μέχρι να ξινίσουν λίγο.
Παίρνουμε από τον φούρνο λίγη μαγιά ξινή, την βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και όσο αλεύρι σηκώσει για να γίνει σαν πηχτός χυλός. Την αφήνουμε να φουσκώσει. Την μαγιά την πιάνουμε όταν έχουν ξινίσει τα γιαούρτια και είμαστε έτοιμοι να ζυμώσουμε τον τραχανά.
Όταν φουσκώσει η μαγιά, βάζουμε σε λεκάνη τα γιαούρτια, την μαγιά ,το σιμιγδάλι και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι, όσο σηκώσει μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.



Σκεπάζουμε την λεκάνη με πετσέτα και κουβέρτα και αφήνουμε 3-4 μέρες να φουσκώσει η
ζύμη και να γίνει όσο ξινή θέλουμε. Την δεύτερη μέρα ξαναζυμώνουμε και προσθέτουμε αν χρειάζεται αλεύρι, μέχρι να μην κολλάει στα χέρια.
Όταν ξινίσει η ζύμη, την κόβουμε σε κομματάκια και τα απλώνουμε σε καθαρό τραπεζομάντηλο, σε σκιερό μέρος για λίγες μέρες, μέχρι να αρχίσουν να στεγνώνουν. Τα γυρίζουμε κατά διαστήματα το πάνω κάτω για να στεγνώσουν και από τις δύο πλευρές.



Όταν δούμε ότι στέγνωσαν τόσο-όσο να τρίβονται στον ειδικό τρίφτη, τα τρίβουμε και τα αφήνουμε πάλι πάνω στο τραπεζομάντηλο, μέχρι να στεγώσουν τελείως.ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ.
Αν θέλουμε μπορούμε να τα βάλουμε για λίγα λεπτά στον φούρνο να τραβήξει την υγρασία.
Τα φυλάμε σε καθαρή μαξιλαροθήκη και σε στεγνό μέρος μακρυά από μυρωδιές.

17 σχόλια:

Taste Advisor είπε...

Εμαθα να τον τρώω μεγάλη αλλά τώρα μου αρέσει πολύ!
Πολύ ωραία φωτογραφία, επίσης!

Giorgos Varvakis είπε...

Καλημέρα Νατάσα!! Δεν είναι από τα φαγητά που έχω συνηθίσει, αλλά για μια σούπα πετάω τη σκούφια μου :)
Παλιότερα οι γιαγιάδες μου έβαζαν τον τραχανά (χειροποίητο κι αυτές) πολύ συχνά στο πιάτο τους!
Μου χάρισαν πρόσφατα κι εμένα ένα σακουλάκι σπιτικό.
Έχεις να προτείνεις καμιά συνταγή ιδιαίτερη;
Φιλιά πολλά

donkey and the carrot είπε...

Fovero! Eftiakses traxana!!!! Bravo... maresei toso poly na blepo sintages gia tin paraskevi ton ylikon!!!!!! bravo!!!!!

ΝΑΤΑΣΑ είπε...

@ Πόπη μου κι εμάς μας αρέσει πολύ ο τραχανάς ειδικά τα κρύα βράδια του χειμώνα...

@ Γιώργο εγώ έμαθα από μικρή να τρώω τραχανά καθώς η μαμά και η γιαγιά έφτιαχναν κάθε χρόνο. Τον βράζουμε σε αλατισμένο νεράκι με λίγο βουτυράκι μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει, σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με μπόλικη τριμμένη φέτα. Επίσης μπορείς να βράσεις κοτοπουλάκι, να βράσεις τον τραχανά στο ζουμάκι του και να προσθέσεις το κοτόπουλο ψιλοκομμένο μέσα στη σούπα. Καλή επιτυχία σε ότι κι αν φτιάξεις....
Καλή σου μέρα!!!

@ Φοίβη μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια αλλά τα εύσημα θα πρέπει να τα δώσουμε στην μητέρα μου καθώς εκείνη κουράστηκε για να τον φτιάξει, όπως γράφω και στην αρχή της ανάρτησης.
Μπράβο μανούλα!!!
Φιλάκια πολλά Φοίβη!!

Μarion, είπε...

Nατάσα μου τι ωραίο!
Εφτιαχνε η γιαγια μου τραχανά και το θυμάμαι..
Εμεις τον τρωμε πολυ σπιτι (τα παιδια μου τρελλαίνονται).
Φιλιά

georgia είπε...

Νατασσα ωραιος φαινεται να ρωτησεις την μαμα σου αν ειναι απαραιτητη η μαγια γιατι εγω δεν κανει να την τρωω συνηθως βαζω μπεικιν στα ψωμια αλλα εδω???ευχαριστω

Asteri (Maria) είπε...

Γεια στα χεράκια τα χρυσά της μανούλας σου!!!
Πολλά φιλάκια

manousina είπε...

Δεν τον φτιάχνω γιατί μου τον στέλνει έτοιμο η πεθερά μου από την Κρήτη.Τώρα έχω αρχίσει δειλά δειλά να τον τρώω...

ιρινι είπε...

Nατάσα μου, εγώ τραχανά δεν πολυμαγειρεύω, αλλά θαύμασα την ολη διαδικασία , μακάρι να ηταν πιο απλή να την προσπαθήσω!!!
Φιλιά

ΝΑΤΑΣΑ είπε...

@ Μαρία μου κι εμείς τρώμε πολύ τον τραχανά...Είναι ελαφρύς και χορταστικός...

@ Γεωργία μου ρώτησα τη μαμά μου και μου είπε ότι η συνταγή αυτή είναι από την προγιαγιά της και δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ να την φτιάξουν με μπέικιν ή χωρίς καθόλου μαγιά. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο ίντερνετ είδαμε ότι στις περισσότερες συνταγές για σπιτικό τραχανά δεν χρησιμοποιούν μαγιά. Σε κάποιες χρησιμοποιούν μπέικιν και σε άλλες τίποτα. Οπότε μπορείς άνετα να τον φτιάξεις χωρίς μαγιά...
Φιλάκια πολλά!!!

@ Σ' ευχαριστώ πολύ Αστέρι μου!!!Φιλιά!!!

@ Δήμητρα καλή αρχή λοιπόν!!! Ας πάρουν φωτιά τα κουτάλια....

@ Ριρή μου όντως δεν είναι απλή η διαδικασία, όχι ότι είναι δύσκολη αλλά είναι χρονοβόρα...

georgia είπε...

ευχαριστω Νατασουκο και εσενα και την μανουλα .....

ΝΑΤΑΣΑ είπε...

Να' σαι καλά Γεωργία μου, δεν κάνει τίποτα!!!
Φιλιά
xxx

eva είπε...

Ax !!Αδυναμία!!!
Λατρεύω τραχανά!!!
Φιλάκια!!!

ΝΑΤΑΣΑ είπε...

Τελικά ο τραχανάς έχει πολλούς οπαδούς...
Φιλάκια κι από μένα Εύα μου!!!

Γεωργια είπε...

Νατασσα τα γιαουρτια τα αφηνεις στο μπολ εκτος ψυγειου???

ΝΑΤΑΣΑ είπε...

Γεωργία εκτός ψυγείου τα αφήνω.

Γεωργια είπε...

οκ ευχαριστω!!!!!!!!