Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

"Λαχματζούν"

Σίγουρα δεν είναι η αυθεντική συνταγή αλλά παρόλα αυτά είναι πεντανόστιμη...



Υλικά για 8-10 κομμάτια
Για τη γέμιση

200 γρ κιμά μοσχαρίσιο
400 γρ κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
1 κ.σ. κουκουνάρια
1 πρέζα κάρυ
1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά ή καυτερή (ανάλογα τα γούστα)
αλάτι
1 κ.σ. μαργαρίνη
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλ χυμό ντομάτας
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη ζύμη

500γρ αλεύρι ή όσο πάρει
1/2 φακελάκι ξερή μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1/2 κ.σ. αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη

Εκτέλεση

Βάζουμε τη μαργαρίνη και το λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν και να γίνουν διάφανα. Αφαιρούμε το σκόρδο και το πετάμε. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε τον κιμά και ζυμώνουμε. Τέλος προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τον μαϊντανό και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.



Διαλύουμε τη μαγιά  και τη ζάχαρη στο νερό. Προσθέτουμε το αλάτι και στη συνέχεια το αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει.


Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και την χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια, μεγέθους μανταρινιού. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε λεπτό πιτάκι (για τραγανό αποτέλεσμα) ή σε λίγο πιο παχύ (για αφράτο). Απλώνουμε το μείγμα του κιμά, με τα δάχτυλα μας, πάνω σε κάθε πιτάκι αφήνοντας περιθώριο γύρω γύρω. Ψήνουμε στους 180oC, με αντιστάσεις, για περίπου 20' ή ώσπου να πάρουν χρώμα.
Σερβίρουμε με ντοματούλα, κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή ακόμα και με γιαούρτι στραγγιστό.

16 σχόλια:

mara είπε...

Συμφωνω με το προλογο!!Πεντανοστιμο

ΝΑΤΑΣΑ είπε...

Ναι Μάρα μου ήταν πολύ νόστιμο και κάτι διαφορετικό!!!
Φιλάκια και καλό βράδυ!!!

ιρινι είπε...

Αχ βρέ Νατάσα , τέτοια ωρα, τι μου κάνεις!!! Στείλε λίγο κι απο δώ!!!
Φιλάκια

Ελευθερία είπε...

φαινεται σουπερ και... ισως γλυτωσουμςε απο τα ντελιβερι ετσι
θα μπει στο... προγραμμα

ΝΑΤΑΣΑ είπε...

Ριρή μου δεν σε πρόλαβα...
Να τα στείλω τώρα ή είναι αργά???
Καλή σου μέρα!!!

ΝΑΤΑΣΑ είπε...

Ελευθερία πολύ σωστά το είπες...
Όταν φτιάχνουμε κάτι σπιτικό κουραζόμαστε λίγο παραπάνω αλλά τουλάχιστον αξίζει τον κόσμο γιατί ξέρουμε ΤΙ τρώμε....
Φιλάκια xxx

kiki είπε...

Δεν έχω φτιάξει ποτέ, αλλά θα μου άρεσε να δοκιμάσω!

mia maria είπε...

Πολύ ωραίο! Νοστιμότατο και πρωτότυπο! Γεια στα χέρια σου!

ΝΑΤΑΣΑ είπε...

Κική μου αξίζει να το δοκιμάσεις!!!
Φιλάκια xxx

ΝΑΤΑΣΑ είπε...

Μαίρη μου σ' ευχαριστώ πολύ!!!
Φιλιάααααα

Asteri (Maria) είπε...

Είναι δεν είναι η αυθεντική συνταγή .... λίγο μ'ενδιαφέρει!!!! θέλω μια μερίδα ΤΩΡΑ!

Kitchen Stories είπε...

Αν και δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ μοιάζει να είναι πολύ νόστιμο πιάτο!Μου άρεσε το λαχματζούν!!!

Νατάσα, όταν βάζεις τον κιμά πρέπει να έχει κρυώσει το σωταρισμένο κρεμμυδάκι; ή μπορεί να είναι και ζεστό;

xxx
Z.

ΝΑΤΑΣΑ είπε...

Αστέρι μου σ' ευχαριστώ πολύ!!!!

ΝΑΤΑΣΑ είπε...

Ζαμπία μου να το δοκιμάσεις!
Είτε κρύα είτε ζεστά είναι το ίδιο πράγμα. Αρκεί να αντέχει το χέρι σου τη ζέστη για να τα ζυμώσεις. Καλύτερα λοιπόν άφησε τα λίγο να χλιαρύνουν...
Φιλάκια

Δημιουργία είπε...

Ωραιο πιατο νοστιμοτατο.

KANTHAR0S είπε...

Τι αυθεντικό μου λες τώρα...

Πεινάω, το βλέπω, μου αρέσει κι αυτό για μένα είναι αρκετό.