Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Τσουρέκια

Η συνταγή είναι της μανούλας μου και έχει σίγουρη επιτυχία!!!



Υλικά για 2 μεγάλα τσουρέκια

1 κιλό αλεύρι ειδικό για τσουρέκι
500 γρ. ζάχαρη
175 γρ. γάλα
6 αυγά
150 γρ. μαργαρίνη
1/4 ποτηριού αραβοσιτέλαιο
1/2 φακελάκι μαστίχα (3 γρ.)
1/2 φακελάκι κακουλέ (2,5 γρ.)
1/2 φακελάκι μαχλέπι (4 γρ.)
1/2 βανίλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
85 γρ. μαγιά νωπή

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη μαργαρίνη, χωρίς να κάψει.
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά.
Ζεσταίνουμε χωριστά το γάλα, χωρίς να βράσει, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αραβοσιτέλαιο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα.
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι, να γίνει χυλός. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με όλα τα μυρωδικά. Προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και το μείγμα με το γάλα λίγο-λίγο και ζυμώνουμε αναδιπλώνοντας τη ζύμη. Αφού προσθέσουμε όλο το μείγμα γάλακτος, ρίχνουμε σταδιακά τη λιωμένη μαργαρίνη και αναδιπλώνουμε πάλι τη ζύμη. Δεν ταλαιπωρούμε πολύ τη ζύμη για να μην γίνει σφιχτή.
Η ζύμη πρέπει να γίνει αφράτη και να μην κολλάει στα χέρια.
Την σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και στη συνέχεια με μια κουβέρτα και την αφήνουμε να φουσκώσει. Για να πλάσουμε τα τσουρέκια μας, παίρνουμε με το χέρι μας μια μεγάλη ποσότητα από τη ζύμη, χωρίς να την ξεφουσκώσουμε, και με την βοήθεια ενός ψαλιδιού την κόβουμε. Πλάθουμε τα τσουρέκια μας και τα αφήνουμε και πάλι σκεπασμένα να φουσκώσουν.
Τα αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε στους 170oC για περίπου 20-25'. Όσο περισσότερο τα ψήνουμε τόσο περισσότερο "σφίγγουν" και δεν γίνονται αφράτα.
Τα φυλάμε τυλιγμένα καλά σε πλαστική μεμβράνη. Μπορούμε αφού τα ψήσουμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη και να έχουμε όποτε θέλουμε φρέσκο τσουρεκάκι.
Με τη ζύμη αυτή μπορούμε να φτιάξουμε και βασιλόπιτα.


8 σχόλια:

gwgw είπε...

Μμμμμ....οτι πρεπει για τον καφε μου που πινω τωρα..τελεια ειναι μπραβο στην μαμα σου και σε σενα!!!
Καλη σου μερα φιλια!!!

ΝΑΤΑΣΑ είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ gwgoyla!!!
Καλώς ήρθες στο μπλόγκ μου!!!
Καλή σου μέρα...:):):)

gwgw είπε...

χαχαχαχαχα!!! καλως σε βρηκα να'σαι καλα και καλως ορισες και εσυ στο δικο μου...φιλακια γλυκα σαν τα τσουρεκακια σου...τι τσουρεκακια δηλαδη τσουρεκαρες αφρατες αφρατες..

Asteri (Maria) είπε...

Λοιπόνννννν περιμένω delivery το τσουρέκι μου εεεε
Σμουάτς πολλά!!

Lila Xagorari είπε...

Υπέροχα είναι αλλά δεν φτιάχνω ποτέ γιατί δεν τα τρώνε και τα τρώω μόνη μου! Έτσι κάθε χρόνο μου στέλνει
delivery το asteri και μου περνάει η λιγούρα!

Taste Advisor είπε...

Λαχταριστά δείχνουν, μπράβο σου!

ΝΑΤΑΣΑ είπε...

@ Asteri μου εγώ θα στείλω delivery σε σένα κι εσύ στη Λίλα???xαxαxα!!!

@ Λίλα μου περίμενε τo πακέτο από το Αστέρι....:):):)

@ Πόπη μου σ' ευχαριστώ πολύ!!!!

Kitchen Stories είπε...

Γεια σου Νατάσα.
Μου αρέσουν οι τσουρεκοκατασκευές σου και το τσουρέκι το λατρεύω!
Έχω μια παρόμοια συνταγή, πολύ παλιά, από κουτί του γάλατος "Βλάχας" και είναι εξαιρετική!
Είναι παντός καιρού! Τη φτιάχνεις και για βασιλόπιτα και για πασχαλινά τσουρέκια.