Η εκτέλεση της συνταγής και οι φωτογραφίες είναι της Στέλλας...Μπράβο μανούλα μου!!!
Υλικά
1 κιλό κυδώνια
αμύγδαλα ωμά (όσα θέλετε)
λίγο χυμό λεμονιού
3 κούπες νερό
750 γρ. ζάχαρη
2 κλωναράκια αρμπαρόριζα
1/2 κούπα γλυκόζη
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 10'. Καθαρίζουμε και τρίβουμε (στον ειδικό τρίφτη για κυδώνια) κάθε κυδώνι ξεχωριστά, δηλαδή τρίβουμε το πρώτο, το ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε αμέσως μέσα στο σιρόπι. Μετά κάνουμε το ίδιο με το δεύτερο κυδώνι κ.ο.κ. Όταν τελειώσουν όλα τα κυδώνια, βράζουμε και δένουμε καλά το γλυκό. Λίγο πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα 2 κλωναράκια αρμπαρόριζα, τη γλυκόζη και τα αμύγδαλα. Όταν κρυώσει το γλυκό αφαιρούμε την αρμπαρόριζα και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Η συνταγή είναι της κ.Αλεξιάδου .
21 σχόλια:
θεωρώ το κυδώνι το καλύτερο απο τα γλυκά κουταλιού!!το πρόβλημα μου ειναι το ..καθάρισμα και το κόψιμο γιατί το κόβω στό χέρι..Ευτυχώς ,κάνουν άλλοι φίλοι, και παίρνω κι εγώ τα βαζάκια μου!!!
Καλοφάγοτο!!!
Αγαπημένο γλυκό το κυδώνι.
Κι εμένα έκανε η μανουλα μου και μου έδωσε.
Και του χρόνου να ξανακάνουν :))
Ριρή μου και για μένα το κυδώνι είναι από τα καλύτερα γλυκά του κουταλιού!!!
Η αλήθεια είναι ότι είναι λίγο ζόρικο το καθάρισμα τους αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο...
Φιλάκια
Μαρία μου κι εγώ περιμένω να συναντηθώ με την μανούλα μου για να μου δώσει κι εμένα ένα βαζάκι....
Χρυσοχέρες οι μανούλες μας!!!
Καλέ κοριτσάκιιιιιι δώσε λίγοοοο
Το γλυκο κυδωνι καποτε ηταν το αγαπημενο μου, αλλα μαλλον εφαγα πολύ και μπουχτισα...
Μου θυμιζει ομως παρα πολύ τη γιαγιακα μου που το φτιαχνει καθε χρόνο...
Φιλακια
Πολύ εύκολη η συνταγή σου για το γλυκό κυδώνι. Η συνταγή τησ μητέρας μου περιλαμβάνει εξτρα στάδια. Πάντως, αν αφήσεις το γλυκό να βράσει λίγο ακόμα τότε παίρνει ένα υπέροχο κόκκινο χρώμα!
Εγώ δεν ήρθα μόνο για το κυδώνι...ήρ8α να σας συγχαρώ μανούλα και κόρη!!!
Φιλάκια και στις 2!!!!!
αγαπημενω το γλυκο κυδωνι, και ακομα ποιο αγαπημενη η μαρμελαδα κυδωνι
βλεπεις μου θυμιζει τα παιδικα μου χρονια στο χωριο
κανω καθε χρονο κι απ τα δυο, με κυδωνια απο την ιδια κυδωνια!!!!
η αληθεια ειναι οτι εμεις δεν βαζουμε νερο, τα αφηνουμε να βραζουν στο... ζουμι της ;)
Αστεράκι μου και βέβαια θα σου δώσω...Κόπιασε....
Ωχ Ελπινίκη, κατάλαβα....Δεν πειράζει όμως θα το φάμε εμείς, δεν θα πάει χαμένο...χαχαχα
Φιλάκια
Μαίρη μου καλώς όρισες στο μπλόγκ μου και στην παρεούλα μας!!!
Το γλυκό κυδώνι το θεωρούμε πετυχημένο όταν δεν αλλάξει καθόλου το χρώμα του κι αυτό γιατί είναι δύσκολο να το πετύχεις...Οπότε υπάρχει λόγος που δεν είναι κόκκινο το γλυκό όπως τα περισσότερα...
Θα με ενδιέφερε να μάθω ποια στάδια επιπλέον κάνει η μανούλα σου..
Καλή σου μέρα!!!
Εύα μου σε ευχαριστούμε και οι δύο πάρα πολύ!!!
Είδες από ποιόν πήρα το μικρόβιο???
Φιλάκια πολλά
xxx
Ελευθερία μου όντως είναι αγαπημένο γλυκάκι και φέρνει πολλές αναμνήσεις και σε μένα...
Και του χρόνου!!!
Φιλιά
xxx
Τέλειο! Γεια στα χέρια της μανούλας σου!
Σ' ευχαριστώ εκ μέρους της Μαίρη μου!!!
Έρχομαι το βράδυ κρυφά, κλέβω το βάζο και άντε να με βρείτε. Από τα αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού.
Αγαπημένο γλυκάκι της αδερφής μου, μπράβο στην μαμά Στέλλα!!!
Σας ευχαριστώ πολύ!!!
Νατάσαη, τελικά αποπειράθηκα και έφτιαξα το δικό μου γλυκό κυδώνι! Το έκοψα όμως σε μικρούς κύβους αντί να το τρίψω στον τρίφτη. Τα στάδια της συνταγής της μαμάς μου τα οποία και τελικά ακολούθησα είναι τα εξής: σε νερό που βράζει βάζεις τα κυδώνια για 3-4 λεπτά. Μετά τα βάζεις σε κρύο νερό με χυμό 2 λεμονιών για 2 ώρες περίπου. Τα σουρώνεις και τα βάζεις σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη τους για ένα βράδυ, αυτό για να κατεβάσουν το νερό τους και να διαλυθεί η ζάχαρη. Την επόμενη μέρα προσθέτεις λίγο νερό, χυμό από ένα λεμόνι και βράζεις σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Για πρώτη προσπάθεια τα κατάφερα αρκετά καλα! Την επόμενη φορά θα προσπαθήσω τη δική σου συνταγή που είναι σίγουρα πιο εύκολη και γρήγορη.
Μαίρη συγχαρητήρια!!!Καλοφάγωτο!!!
Δημοσίευση σχολίου