Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ψωμί στη γάστρα

Καλό μήνα σε όλους!!!



Υλικά

700 γρ. αλεύρι σκληρό
30 γρ. νωπή μαγιά
520 γρ. χλιαρό νερό
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 80 γρ. από το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε 80 γρ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε να σχηματιστεί ένα χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ μας με μια πετσετούλα και αφήνουμε στην άκρη για 5'. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλάτι, το λάδι, το υπόλοιπο νερό και τη φουσκωμένη μαγιά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας παχύς χυλός. Το ζυμάρι θα κολλάει στα χέρια, μην προσθέσετε άλλο αλεύρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μαζί με την γάστρα μας στους 220oC με αέρα και αντιστάσεις. Βγάζουμε με προσοχή τη γάστρα, τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και ρίχνουμε το ζυμάρι. Χαράζουμε την επιφάνεια του, πασπαλίζουμε προαιρετικά με λίγο αλευράκι, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.

19 σχόλια:

Asteri (Maria) είπε...

Τέλειο το ψωμάκι σου!!! θα σου κλέψω μια γωνίτσα :)
Σμουάτςςς
Καλό μηνα

gwgw είπε...

Λαχταριστο,λαχταριστο το καρβελακι σου,Νατασουλα μου,μπραβο γεια στα χερια σου..
καλη σου μερα και καλο μηνα να εχεις,φιλακι πολλα!!!

Ξανθή είπε...

Μήπως να το δοκιμάσω σήμερα σε λίγο πρέπει να ζυμώσω, ο μόνος μου ενδοιασμός είναι ότι η γάστρα μου είναι μεγάλη.

Εφη είπε...

Κρατσανιστό, κρατσανιστό...για μια σουπίτσα με αυτό το κρύο ότι πρέπει είναι!
Καλό μήνα να έχεις!!!

.. είπε...

καλο μήνα!!!με υπέροχα γευστικά ταξίδια!!!!ωραίο ψωμί!!!!μ!μ!μ!

Taste Advisor είπε...

Καλό μήνα, νόστιμο και μοσχοβολιστό`````````1

Lila Xagorari είπε...

Δεν μπορώ να αντισταθώ στο ζεστό, φρέσκο ψωμάκι!

mia maria είπε...

Λαχταριστό και εύκολο φαίνεται το ψωμάκι σου Νατάσσα!
Καλό μήνα:)

Αγγελικη Ν είπε...

Νατάσσα μου, να ρωτήσω κάτι που δεν κατάλαβα? Δεν το αφήνεις να φουσκώσει καθόλου? Κατευθείαν το ψήνεις? Τότε είναι πανεύκολο!!!
Και δείχνει τέλειο! Καλό μήνα!

Kitchen Stories είπε...

Εξαιρετικό ψωμί!
Εύγε Νατάσα. Έγινε πανέμορφο και ζηλευτό.

Και να σκεφτείς ότι έχω πάρει "γαστράκι" ειδικά για αυτό το ψωμί.
Το tip με τη λαδόκολλα πολύ μου "ήρεσε" και θα το ακολουθήσω...
Το τι μαθαίνω κάθε μέρα από όλες εσάς!

Φιλιά σου.

ΝΑΤΑΣΑ είπε...

Κορίτσια σας ευχαριστώ όλες ξεχωριστά!!!
Να το δοκιμάσετε γιατί είναι εύκολο, γρήγορο, πεντανόστιμο και κυρίως σπιτικό!!!
Αγγελική δεν το αφήνω καθόλου να φουσκώσει...τέλειο ε???

Καλό μήνα σε όλους!!!

ιρινι είπε...

Ωραίο το ψωμάκι σου Νατάσα!!!Νά ειχα ενα κομάτι ζεστό, την ωρα που το ξεφούρνιζες!!!!!!!

Marina είπε...

Αχ το ζήλεψα το ψωμάκι σου!!! Φαίνεται τόσο λαχταριστό....!

manousina είπε...

Αρχικά διάβασα γλάστρα, καλά λέω τι έκανε αυτό το κορίτσι, μετά συνειδητοποίησα ότι ήταν γάστρα και μάλλον πρέπει να πάω στον οφθολμίατρο... Το ψωμί εξαιρετικό

Sweet Dreams είπε...

Νατάσα καλημέρα και καλό μήνα!!!

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να φτιάξω ψωμί γιατί φοβόμουν ότι είναι πολύ μπελαλίδικο και ότι θα έχω μεγάλες πιθανότητες αποτυχίας.

Με τη συνταγούλα σου όμως μου φαίνεται πολύ εύκολο και θα το δοκιμάσω σύντομα!!!

Roula είπε...

Καλημέρα Νατάσα.
Το ψωμάκι σου δείχνει πολύ λαχταριστό!!!!

ΝΑΤΑΣΑ είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ όλες!!!
Να το δοκιμάσετε το ψωμάκι και είμαι σίγουρη ότι θα το αγαπήσετε!!!

Ανώνυμος είπε...

Σλουρρρρρρρρρρρρρρρπ,όντως δείχνει ΤΕΛΕΙΟ!
Να ρωτήσω αν το έχει επιχειρήσει κανεις με αλεύρι ολικής???
Νατάσσα τι λες? θα γινόταν εξίσου καλό?

Ελευθερία είπε...

αν και τελευταια ζυμωνει ο αρτοπαρασκευαστης για το σπιτι μας
αυτο το ψωμακι θα το δοκιμασω οποσδηποτε
ευχαριστουμε για την συνταγη!!!!