Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Κανταϊφι


Υλικά για 30-35 κομμάτια

300 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
1/4 κούπας φρυγανιά τριμμένη
2 κ.γλ. κανέλα
1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
1/4 κούπας ζάχαρη
3 κ.σ. κονιάκ
1/2 κιλό κανταϊφι
1 κούπα βούτυρο
1 κούπα μαργαρίνη

Για το σιρόπι
1/2 κούπας ζάχαρη
2 κούπες νερό
1/2 κούπας γλυκόζη
1-2 ξύλα κανέλα 


Ανακατεύουμε τα 5 πρώτα υλικά και τα ραντίζουμε με το κονιάκ. Ξάνουμε το κανταϊφι και το χωρίζουμε σε 30-35 μέρη έτσι, ώστε να σχηματίζονται μακρόστενες λωρίδες. ΄Οσο εργαζόμαστε, το φυλάμε σκεπασμένο με υγρή πετσέτα, για να μην ξεραίνεται. Βάζουμε στην άκρη κάθε λωρίδας μία κουταλιά από το μίγμα της γέμισης και τυλίγουμε όσο πιο απαλά μπορούμε σε ρολό. Δεν τα σφίγγουμε, γιατί σφίγγουν στο ψήσιμο και δε θα γίνουν αφράτα. Τα αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί το ένα κολλητά με το άλλο. Λιώνουμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη και περιχύνουμε τα ρολά μ' ένα κουτάλι, να βραχούν παντού. Στο στάδιο αυτό μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη. Για να τα ψήσουμε, τα ξεπαγώνουμε πρώτα. Τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου για 30', ή ώσπου να ροδίσουν καλά. Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για το σιρόπι 5' και περιχύνουμε το κανταϊφι, μόλις βγει από το φούρνο. Το αφήνουμε αρκετές ώρες, να πιει όλο το σιρόπι και το βγάζουμε  σε πιατέλα. Το πασπαλίζουμε με λίγο φιστίκι Αίγινας. Για να διατηρηθεί τραγανιστό, δεν το σκεπάζουμε. Διατηρείται εκτός ψυγείου αρκετές ημέρες.

Η συνταγή είναι της κ.Αλεξιάδου με κάποιες αλλαγές.

1 σχόλιο:

manousina είπε...

Καλή χρονιά, κάθε ευτυχία